Marknadssegment i dagligvaruhandeln
En av de ledande dagligvarukedjorna startade ett stort förändringsarbete i syfte att bli mer kundorienterade och datadrivna.
Moderamen anlitades som huvudprojektledare för det omfattande insiktsarbetet att ta fram en strategisk och operationell marknadssegmenteringsmodell baserad på hushålls drivkrafter att äta, handla och laga mat.
Utifrån resultat kunde företaget skapa specifika och agerbara varumärkes- och kundstrategier.
Nyfiken på att göra samma resa? Läs mer nedan eller kontakta oss direkt.
Problemet
En av de ledande dagligvarukedjorna startade ett stort förändringsarbete med syfte att bli mer kundorienterade och datadrivna i sina beslut rörande varumärkesutveckling, affärsutveckling, sortimentsutveckling, kampanjhantering, osv.
Den relativt nyligen tillträdde marknadsdirektören hade i sin karriär upplevt stor nytta med att ha samsyn inom ett företag avseende marknaden och företagets kunder. Kunden och Moderamen var därför överens om att en tydlig och insiktsfull modell för marknadssegmentering måste vara plattformen för att skapa denna gemensamma bild för att kunna ta snabba, bra beslut.
Metoden
Moderamen anlitades som huvudprojektledare för projektet som arbetade i tre huvudsakliga strömmar:
- En omfattande marknadsundersökning för att få bättre förståelse för marknaden och olika hushålls attityder, vanor och preferenser avseende livsmedel, matlagning och inköp av livsmedel och dagligvaror. Denna del av projektet gjordes tillsammans med insiktsexperterna på Lynxeye.
- En djupanalys av företagets kundbas (lojalitetsklubben) för att förstå faktiska inköpsbeteenden. I denna del av projektet jobbade vi tillsammans med kundlojalitetsexperterna i det brittiska företaget Aimia (numera Kognitiv).
- Modellutveckling av huvudsakliga marknadssegment med hjälp av externt hushållsdata, internt kunddata samt insikterna från marknadsundersökningen. I detta delprojekt tog vi även in företaget InsightOne och deras Mosaic-modell.
Resultatet
Projektet levererade en helt ny strategisk och operativ marknadssegmenteringsmodell baserad på djupa insikter om de svenska hushållens attityder, preferenser och drivkrafter i relation till att äta, laga och handla mat. Segmenteringsmodellen låg till grund för varumärkesutveckling, etableringsstrategier för nya butiker, kundkommunikation, etc.
Är du intresserad av att få kontakt med oss för dialog om vi kan hjälpa dig och ditt företag med något? Lämna dina uppgifter nedan så hör vi av oss snarast!